Tuesday, April 13, 2010

JOM MASAK_MASAK

Resipi Turun Temurun.... Hai semua...Just nak kongsikan resipi yang telah diperturunkan turun temurun oleh my late moyang kot... hehehehe... not really sure la... tapi resipi ni sangat sedap bagi saya dan patut dikongsi kepada semua orang... mungkin resepi ni akan sedikit berubah mengikut peredaran masa... maksudnye, orang dulu-dulu tidak ade blender dan menggunakan alatan tradisional... mereka juga menggunakan bahan asli dan tiada serbuk penambah rasa macam sekarang ni...lihat resepi ni dan jangan lupa untuk mencuba resipi ini yer...

JOM MASAK - MASAK!!



RENDANG KAMPUNG TURUN TEMURUN

BAHAN-BAHAN

6 Ketul ayam atau daging (agak2 untuk 3 orang makan)
3 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
3 tangkai Bunga lawang
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 paket rempah kari daging
3 sudu besar kerisik
1 tangkai daun kari
1 mangkuk santan
½ liter air
Garam secukup rasa
(Boleh tambah serbuk perisa jugak...)
Sedikit minyak masak untuk menumis


Cara-Cara

1. Kisar Serai, bawang merah, bawang putih
2. Gaulkan rempah dengan kerisik dengan sedikit air (Cair)
3. Panaskan minyak
4. Masukkan kulit kayu manis, buah pelage, bunga lawang, daun kari

dan semua bahan yang telah dikisar
5. Tumiskan sehingga naik bau dan kekuningan
6. Masukkan rempah yang telah digaul bersama kerisik dan tumis sehingga

naik minyak... (Bukan hangus tau...)
7. Setelah masak rempah tu, masukkan ayam atau daging
8. Biarkan air ayam atau daging tu keluar
9. Masukkan sedikit air (untuk daging) agar daging tu empuk
10. Last skali, setelah air tadi kering, barulah masukkan santan.
11. Masukkan garam dan serbuk perasa ikut kesukaan anda
12.Kacau sehingga sebati dan mendidih.

Dah siap!!!


Info menarik..

TAHUKAH ANDA???..

Buah Pelaga atau "Cardamom" membantu:

1. Membantu penyembuhan ‘halitosis’ (nafas berbau) serta menguatkan gusi.
2. Sangat bermanfaat bagi mereka yang mengidap penyakit asma, bronchitis dan pelbagai

penyakit yang berkaitan dengan alahan pernafasan.
3. Merangsang pencernaan dan bermanfaat bagi mereka yang menderita kembung perut dan

angin.
4. Membantu membersihkan badan dengan adanya ciri nyah toksik didalamnya.
5. Membantu melegakan asid di dalam perut.




Sumber: http://www.laras-world.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=16&lang=bm


1 comment:

  1. rasalah resipi ni... hehehehe... xbrape pandai masak.. tapi sharin gis caring right...??

    ReplyDelete